Door: Nina van Wijk
Leestijd 2 minuten

De ideale buurt (als het alleen aan Jacky zou liggen)

 

De supermarkt, het buurtpleintje, de bakker, goede woningen (zowel betaalbaar als “duur”), de bomen en planten, het speciaalzaakje om de hoek, het park en fijne fiets- en wandelpaden: allemaal essentiële elementen voor een aantrekkelijke en gezonde buurt. Hoewel dit allemaal belangrijke ingrediënten zijn voor een fijne buurt, ontbreekt er nog een belangrijk element: de mensen. In mijn ogen zijn het namelijk vooral de mensen die een buurt aantrekkelijk en gezond maken. De bewoners geven de buurt karakter en identiteit.

Het liefst woon ik zelf in een gemixte buurt. Een buurt waar jong en oud, de schilder en de mensen met een vage functietitel, de Turk en de nuchtere Brabander allemaal samenwonen. Waarom ik dit vind? Dat heeft verschillende redenen:

  1. Een mix van mensen, plus de voorzieningen die hiermee gepaard gaan, creëert levendigheid. Een buurt waar iedereen het met elkaar eens is, waar we allemaal dezelfde boodschappen doen en dezelfde hippe zonnebril dragen (die ik overigens wel bezit): nee dank je wel! Ik heb liever verrassende gesprekken, een biertje bij café Hans en een vers fetabroodje van de Turkse bakker.
  2. Ik ga graag op excursie buiten mijn eigen bubbel. Er zijn zoveel verschillende meningen, mensen en overtuigingen in Nederland. De diversiteit in politieke voorkeur bewijst dit nog maar eens. Toch zie ik bij mijn vrienden en collega’s maar weinig van dit soort diversiteit terug. We zitten allemaal in onze eigen bubbel! Een gemixte buurt geeft mij de kans om even uit mijn bubbel stappen. En hoewel ik mij niet altijd kan vinden in de voorkeuren van anderen, ben ik wel vaak nieuwsgierig wat hierachter zit en waar dit vandaan komt. Waarom stemt de één voor een suikertaks en de ander tegen, waarom wil Pietje wel een groene leefstraat en Pukje niet. De beweegredenen achter deze keuzes vind ik veel interessanter dan de keuze zelf. Het geeft mij namelijk een kijkje in de wereld van iemand anders en zorgt voor meer wederzijds begrip (wat de wereld wel kan gebruiken). Daarnaast stelt dit mij in staat om aan buurten te werken waar verschillende mensen prettig kunnen (samen) wonen.
  3. Volgens mij hebben we elkaar ook gewoon nodig. Met mijn twee linkerhanden ben ik heel blij dat ik mensen in de buurt heb wonen die mij kunnen helpen met het behangen van een muurtje, naar mijn auto kunnen kijken als er iets stuk is of mij kunnen vertellen dat ik mijn belastingaangifte weer verkeerd heb ingevuld. Andersom help ik graag waar ik kan: tips om te sporten, lekkere recepten of het opzetten van een klein buurtproject.

Mijn visie op buurten neem ik ook mee in mijn projecten bij Urban Sync. Mijn achtergrond in Sociologie en conceptontwikkeling komen altijd in een mooie mix terug in de projecten waar ik aan werk. Ik ben altijd wel te porren voor een onderzoek in de wijk, een brainstormsessie, het ontwikkelen voor een (buurt)visie of een leuke dag met bewoners.

Wil je meer weten over mij, Urban Sync of de projecten waar ik aan werk? Voel je vrij om een mailtje te sturen.