Door: Per Prins
Leestijd 2 minuten

Heet, heter, heetst: op zoek naar koelte in onze steden

 

Onze steden worden met het jaar heter. Klimaatverandering betekent warmere temperaturen en een toename aan hittegolven. Met name ouderen en personen met een chronische ziekte lopen hierdoor een groot risico. Overmatige sterfte door hittestress in de stad is een groeiende zorg. Wat kunnen we hiertegen doen?

Hittestress, wat is dat precies?

Wanneer het warm is, gaat je lichaam fysiologische veranderingen door om deze hitte te kwijt te kunnen, bijvoorbeeld door een verhoogde hartslag of door zweten. Deze veranderingen helpen om de lichaamstemperatuur te regelen, maar kunnen ook stress veroorzaken op het lichaam, met hitte-uitputting of hitteberoerte als gevolg.

Het hitte-eiland

Steden zijn aanzienlijk warmer dan omliggende plattelandsgebieden, dit heet het hitte-eilandeffect. Gebouwen en wegen absorberen warmte en houden het vast. Daarnaast hebben steden beperkt groen, terwijl dat juist een koelend effect heeft. De verminderde luchtstroom en de toegenomen luchtverontreiniging in stedelijke gebieden kunnen ook warmte vasthouden en het hitte-eilandeffect verergeren. Zo wordt een hete dag in de stad snikheet, met desastreuze gevolgen. Studies laten namelijk zien dat hittegolven gepaard gaan met een verhoogd sterftecijfer, vooral onder kwetsbare bevolkingsgroepen zoals ouderen en personen met een chronische ziekte.

Stedelijke hittestress te lijf

Verschillende strategieën kunnen worden ingezet om het risico op hittestress te verminderen. Eén benadering is het vergroten van de hoeveelheid groene ruimte in steden, bijvoorbeeld door de ontwikkeling van openbare parken, groene daken en andere stedelijke groene ruimten. Meer groene ruimte helpt om de lucht te koelen en het hitte-eilandeffect te verminderen.

Ook het verminderen van de hoeveelheid harde, ondoordringbare oppervlakken in steden biedt een oplossing. Dit kan door koelere materialen te gebruiken voor gebouwen en wegen, zoals lichtgekleurde oppervlakken die warmte reflecteren in plaats van absorberen.

Tot slot kunnen steden programma’s uitvoeren om inwoners en bedrijven bewust te maken van risico’s van hittestress en tips te bieden om zo koel mogelijk te blijven. Denk hierbij aan het drinken van genoeg water en het koel houden van de woning.

Gericht aan de slag met koelere buitenruimte

Sync City maakt, met behulp van Tygron, inzichtelijk welke locaties het meest last hebben van hittestress en dus baat hebben bij het aanpassen van de buitenruimte. Ook effecten van de strategieën worden gevisualiseerd, zodat we data-gedreven de steden gezonder en toekomstbestendiger kunnen maken.

Hittestress komt niet alleen voor in de buitenruimte van stedelijke gebieden. Ons volgende artikel gaat daarom in op wat we binnenshuis kunnen doen om de hitte tegen te gaan.