Door: Marion de Haan
Leestijd 2 minuten

Het waarmaken van goede voornemens 

Meer bewegen, beter slapen, gezonder eten, niet roken, vaker ontspannen en vaker socializen met vrienden en familie. We weten allemaal best wel hoe we gezonder en gelukkiger kunnen leven. Waarom lukt het dan vaak niet? Hoe houden we dit jaar onze goede voornemens wél vol? 

Het lastige aan gezonder leven is dat de motivatie en discipline vanuit jezelf moet komen. Om ons heen worden we continu verleid tot het maken van minder gezonde keuzes. De supermarkt schappen liggen vol met chocolade en heerlijke wijnen, het weer is grauw en grijs waardoor die bank wel erg verleidelijk wordt. En cafés stralen veelal een stuk meer gezelligheid uit dan de sportschool. Het is dus tijd om te zorgen dat onze omgeving ons meer verleidt om gezonde keuzes te maken. En daar kan jij ook een rol in spelen in 2024! 

Ben jij betrokken bij ruimtelijke plannen? Ga dan eens na hoe je aankomend jaar positieve gezondheid mee kan nemen in die ruimtelijke plannen, of in je gebruikelijke werkwijze. Hiermee help je bewoners echt om hun Nieuwjaars voornemens vol te houden! Er is actie nodig op zowel op strategisch vlak in beleid en planvorming, als op praktisch niveau bij toepassingen in de wijk.  

Denk bijvoorbeeld aan het meetbaar maken van gezondheid op buurt-, wijk- of stadsniveau. Door in kaart te brengen waar verbeterkansen liggen, kun je strategische doelen stellen voor het gezonder maken van de leefomgeving. Vanuit deze strategische doelen werk je aan de praktische uitvoer ervan. Dit hoef je niet alleen te doen. Samenwerkingen met gelijkgestemden, zoals kennisinstellingen, overheden, woningcorporaties of ontwikkelaars kan het proces vlotter laten verlopen én leuker maken. Hierbij pas je ieders kennis toe om zo snel mogelijk een plek gezonder te maken. 

En het hoeft niet direct op een grote schaal. Bij Urban Sync geloven we in de kracht van de bottom-up aanpak. Ook acties als het organiseren van een maandelijkse wandelactiviteit, of samenwerken om meer groen in de straat of tuin aan te brengen. Kleine acties leiden ook tot groot resultaat, en inspireren anderen om hetzelfde te doen. En… met een dagje tuinieren heb je meteen gewerkt aan je goede voornemen om meer te bewegen! 

Wil je de inwoners van Nederland helpen met hun gezonde Nieuwjaars voornemens in 2024 door onze leefomgeving gezonder te maken? Praktisch, in planvorming of door te meten. Bel of mail ons, wij staan te popelen om mee te denken hoe je dat het slimste kan doen! 

 

Afbeelding van Freepik klik hier voor de bronvermelding.