Project Gezonde Gebiedsontwikkeling in een Digital Twin
Urban Sync werkt samen met de Provincie Utrecht, Gemeente Amersfoort en Tygron aan een innovatief project om gebiedsontwikkeling gezonder en datagedreven te maken. Het doel is om de bestaande GGO-methodiek te verbeteren en uiteindelijk landelijk toegankelijk te maken voor andere gemeenten en provincies.
Het “Gezonde Gebiedsontwikkeling in een Digital Twin”-project is een doorontwikkeling in het kader van het innovatiebudget van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). De GGO-methodiek is eigendom van de provincie Utrecht, geïmplementeerd op het Tygron Platform en wordt toegepast op projectlocatie Langs Eem en Spoor/Soesterkwartier van gemeente Amersfoort met hulp van Urban Sync.
Methodiek
Analyse & Verbetering
Organisatie van expertsessies en workshops met diverse stakeholders voor het toetsen van de methodiek
Procesaanpak Sync City
Praktijktest in twee concrete gebiedsontwikkelingen: Wijkperspectief Soesterkwartier en Langs Eem en Spoor
Technische Implementatie
Vertaling van ruimtelijke scenario’s naar analyses in de Digital Twin
Ontwikkeling van tools voor scenario-ontwikkeling en effectmeting
Verbetering van de gebruiksvriendelijkheid voor brede toepasbaarheid
Aanscherping van scenario’s op basis van uitkomsten
Kennisdeling & Participatie
Versterking van participatieprocessen door betere visualisatie
Kennisdeling via Data- en Kennishub Gezond Stedelijk Leven, DMI en verscheidene congressen.
Resultaat
Het project levert een verbeterd raamwerk voor gezonde gebiedsontwikkeling:
Een praktijkgerichte methodiek die complexe gebiedsontwikkeling beheersbaar maakt
Concrete tools voor snellere en beter onderbouwde besluitvorming
Meetbare indicatoren voor gezonde gebiedsontwikkeling
Een standaard die breed toepasbaar is voor andere gemeenten
Impact
Dit project verandert de manier waarop we naar gebiedsontwikkeling kijken door gezondheid niet alleen meetbaar, maar ook stuurbaar te maken. De methodiek helpt gemeenten bij het maken van datagedreven beslissingen en versterkt participatieprocessen door betere visualisatie en scenario-ontwikkeling.
Interesse in gezonde gebiedsontwikkeling?
Wilt u weten hoe u de Digital Twin methodiek kunt toepassen in uw gemeente of provincie? Of bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor gezonde gebiedsontwikkeling? Neem contact op voor een gesprek over de mogelijkheden.
Gezonde Gebiedsontwikkeling Spoordok Leeuwarden: Pilotproject Digital Twin
De gemeente Leeuwarden gaf Urban Sync een dubbele opdracht: help ons het industriële Spoordok-gebied te transformeren naar een gezonde stadswijk én ontwikkel een Digital Twin voor datagedreven stadsontwikkeling. Als onderdeel van het Europese Interreg North Sea Region project ‘Active Cities’ werd Urban Sync gevraagd deze innovatieve technologie in te zetten voor een leefomgeving die fysieke, sociale en mentale gezondheid bevordert.
De aanpak
Urban Sync gebruikt een gestructureerde methodiek:
Analyse & Verkenning
Uitgebreide analyse van gezondheidsbeleid op verschillende overheidsniveaus
Identificatie van zes kernthema’s voor gezondheid
In kaart brengen van gebied specifieke kansen
Participatieve ontwikkeling
Workshops met stakeholders voor het bepalen van prioriteiten
Ontwikkeling van meetbare indicatoren voor geluidsbelasting, groenvoorzieningen en mobiliteit
Vaststelling van concrete doelstellingen met stakeholders
Digital Twin implementatie
Ontwikkeling van simulatiemodellen voor verschillende scenario’s
Integratie van zeven kernindicatoren voor gezondheid
Monitoring van gezondheidsimpact
Het resultaat
Het project leverde een compleet raamwerk voor gezonde gebiedsontwikkeling:
Een gezondheidsbaseline met ‘brons, zilver, goud’ ambitieniveaus
Concrete stedenbouwkundige interventies voor gezondheidsbevordering
Een monitoringssysteem voor continue optimalisatie
Praktische implementatierichtlijnen voor het ontwikkelproces
Een blauwdruk voor Digital Twin-toepassing in stedelijke ontwikkeling
Impact
Dit project demonstreert hoe een data-gedreven aanpak gezondheid meetbaar en stuurbaar maakt in gebiedsontwikkeling. De methodiek dient als voorbeeld voor andere gezonde wijkontwikkelingen, terwijl de Digital Twin-ervaring waardevolle inzichten biedt voor gemeenten die deze technologie willen implementeren.
Interesse in gezonde gebiedsontwikkeling?
Wilt u weten hoe gezondheid te integreren in uw gebiedsontwikkeling of hoe een Digital Twin kan bijdragen aan uw stedelijke projecten? Neem contact op voor een gesprek over de mogelijkheden.
Gezond en leefbaar bedrijventerrein
Schiphol Area Development Company (SADC) heeft een ambitieus doel: het transformeren van Schiphol Trade Park in Hoofddorp tot het gezondste bedrijventerrein van Europa. Deze visie gaat verder dan traditionele bedrijventerreinontwikkeling en streeft naar een omgeving waar zowel mensen als natuur kunnen floreren.
Strategie voor Gezondheid en Leefbaarheid
Daarvoor is een doordachte strategie benodigd waarbij de Schiphol Area Development Company (SADC) de stakeholders betrekt vanaf de planvorming en ook samenwerkt gedurende het proces daarna. Deze strategie moet aansluiten op de eigen bedrijfsprocessen en op het innovatietraject digitalisering van SADC. Urban Sync heeft dit proces begeleid.
Definitie en programma
In samenwerking met stakeholders heeft Urban Sync SADC geholpen bij het ontwikkelen van een definitie van een gezond en leefbaar bedrijventerrein. En aansluitend op de definitie zijn de thema’s opgehaald die belangrijk zijn voor een gezond en leefbaar Schiphol Trade Park. Ook is een ‘bidbook’ gemaakt met 30 projecten die bijdragen aan gezondheid en leefbaarheid.
Thema’s met meetbare resultaten
Urban Sync heeft SADC ondersteund met de ambities te vertalen naar werkbare thema’s voor planvorming. Er zijn vier inhoudelijke thema’s:
Bereikbaarheid
Gezondheid & Welzijn
Voorzieningen
Verblijfskwaliteit
Daarnaast zijn er drie procesthema’s die bij elk project worden meegenomen:
Veiligheid
Omgevingskwaliteit
Eigenaarschap
Projectvoorstellen worden jaarlijks geïnventariseerd en gecontroleerd op hun meerwaarde voor de leefbaarheid en gezondheid van Schiphol Trade Park aan de hand van 4 inhoudelijke thema’s en 3 procesthema’s.
Voor elk thema zijn concrete KPI’s ontwikkeld om:
de impact van projecten te evalueren,
verbeterpunten te identificeren,
nieuwe projecten te toetsen,
de samenhang tussen verschillende initiatieven te monitoren.
Jaarcyclus bedrijfsvoering
Er is een voorstel gedaan om gezondheid en leefbaarheid te borgen in de bedrijfsvoering van SADC. Dit door het programma met projectplannen onderdeel te maken van een jaarcyclus. Communicatie met stakeholders is hiervan een onderdeel. Dit helpt in de toekomst bij het snel inspelen op kansen, nieuwe inzichten en veranderende behoeften.
Daarbij heeft Urban Sync een methodiek ontwikkeld om jaarlijks projecten te evalueren op impact op de thema’s. Ook nieuwe projectvoorstellen moeten scoren op de inhoudelijke en proces thema’s.
Bijdrage projecten aan gestelde doelen
Impressie van één van de mogelijke projecten: ‘Niches en Routes’. Dit beoogde netwerk van aantrekkelijke wandel- en fietsroutes met rustplekken, omringd door biodiverse groenstroken, zou verschillende delen van het gebied kunnen verbinden en tegelijkertijd beweging, ontmoeting en natuurbeleving stimuleren.
Toekomstige integratie
In de toekomst kan het programma gekoppeld worden aan de Digital Twin van Schiphol Trade Park, waardoor real-time monitoring en data-gedreven besluitvorming mogelijk worden. Door deze integrale aanpak werkt SADC aan een werklandschap van de toekomst dat uitblinkt in leefbaarheid en gezondheid.
Gebiedsontwikkeling Kogerveldwijk Zaanstad
Zaanstad heeft behoefte aan een fors aantal extra woningen. De wijk Kogerveld vormt één van de grote woningbouwlocaties in Zaanstad. Momenteel staan hier de 2.100 woningen, en in de komende 20 jaar bouwen ontwikkelaars nog eens 2.500 woningen bij. Ontwikkelaars transformeren het verouderde industriegebied aan de Zaan. Daarnaast ondergaat het NS-station Kogerveld een herontwikkeling en maken de oude sportvelden plaats voor woningbouw. Hierdoor ontstaat een levendige stadswijk met bijpassende voorzieningen, een prettige openbare ruimte en beter openbaar vervoer. De visie ‘Perspectief Kogerveldwijk 2040’ schetst deze hoofdlijnen.
Urban Sync als kwartiermaker
Goede projectontwikkeling leidt niet automatisch tot een aantrekkelijke, samenhangende wijk. Daarom hebben de ontwikkelende partijen in het gebied, de gemeente en de metropoolregio Amsterdam Urban Sync ingeschakeld als kwartiermaker. Wij functioneren als aanspreekpunt voor strategische, project overstijgende vraagstukken. Bovendien stellen wij een aantrekkelijke, gezonde wijk voor de eindgebruiker als uitgangspunt. Hierdoor werken we effectief aan ambities waarbij we, wanneer mogelijk, (slimme) oplossingen organiseren en implementeren. Omdat we zowel de taal van de gemeente, woningcorporaties, bewoners als de ontwikkelaars spreken, verloopt de communicatie soepel.
Gezamenlijke aanpak
Als kwartiermaker werken we samen met leden om ambities helder en tastbaar te maken. Vervolgens kiezen we elk jaar thema’s voor extra focus, zoals gebiedsmarketing, wonen in Kogerveldwijk, economische en maatschappelijke functies, energie, mobiliteit en openbare ruimte. Daarna bepalen we gezamenlijk welke vraagstukken en acties prioriteit krijgen.
Samenwerken bevalt Urban Sync startte medio 2020 als kwartiermaker. Nu, in 2025, werken we nog altijd met veel energie samen met de gemeente en ontwikkelende partijen in het Platform Gebiedsontwikkeling Kogerveld.
Data- en Kennishub Gezond Stedelijk Leven
Gezondheid is ons grootste goed
In de afgelopen maanden hebben we gemerkt dat een bedreiging van onze gezondheid alles kan stoppen. Door de Corona-crisis zijn we met onze neus op de feiten gedrukt: gezondheid is ons grootste goed.
Op 7 mei 2020 rapporteerde het RIVM aan de Tweede Kamer over onderzoek onder 90.000 mensen naar de effecten van de Corona-crisis. En wat blijkt? 53% van de mensen beweegt (veel) minder en 28% rookt meer. Ook is een derde van de mensen meer angstig, somber, gestrest en eenzaam en ervaart 20% meer slaapproblemen. Volgens onderzoekers en artsen: “juist deze gedragingen die zorgen voor minder weerstand, in een tijd waarin we juist veel baat hebben bij méér weerstand”
Gezonde prikkels
Wat moet er dan wel gebeuren? Volgens deze artsen en wetenschappers moeten we gezonde keuzes makkelijk maken: meer bewegen, gezonder eten en doelen hebben in je leven (zingeving). Vanuit de ruimtelijke ordening kunnen we een belangrijke bijdrage leveren om mensen te helpen (nudging) om deze gezonde keuzes te maken. Concreet betekent dit dus dat we de omgeving zo moeten ontwerpen en inrichten dat gezonde keuzes makkelijker zijn dan hun ongezonde alternatieven. Bijvoorbeeld door wijk zo in te richten dat de auto verder weg staat dan de fiets. Of door een nieuw groenbinnenstedelijk gebied te ontwerpen waar beweging, ontspanning en ontmoeting wordt gestimuleerd. “Zodat Nederland en de Nederlanders gezonder en veerkrachtiger worden. En zodat SARS-CoV-2 en andere virussen minder heftige gevolgen hebben”.
Data- en Kennishub Gezond Stedelijk Leven
Het team van Urban Sync onderzoekt en implementeert, al jaren, manieren waarop gebiedsontwikkeling kan bijdragen aan een gezonder en gelukkiger leven. We hebben hierover al meerdere Masterclasses over georganiseerd. Deze zoektocht is, door corona, de afgelopen tijd in een stroomversnelling geraakt, vanwege het belang en de focus op dit onderwerp vanuit de samenleving. Vanuit uit deze ambitie zijn we ook het Sync City Dashboard aan het ontwikkelen.
Op 14 mei 2020 werd de Data- en Kennishub Gezond Stedelijk Leven (DKH-GSL) gelanceerd. De DKH-GSL is een onafhankelijk en open platform van publieke- en private organisaties en kennisinstellingen. We werken samen met inwoners aan oplossingen voor een gezonde stedelijke leefomgeving. De organisaties binnen de hub ontwikkelen wetenschappelijk onderbouwde, datagedreven concepten en instrumenten. Evidence based producten en diensten die een positief effect hebben op de gezondheid van iedereen die woont, werkt of recreëert in een stedelijke omgeving. Met als uiteindelijk doel dat we een set van ‘design principles’ hebben waarvan we zeker weten dat deze een positieve bijdrage leveren aan een gezond stedelijk leven. Nu en in de toekomst. Urban Sync is trots op haar partnership in deze hub.
Rhapsody in West, het nieuwe woningbouwcomplex in de Kolenkitbuurt in Amsterdam West, is een uitzonderlijk project. Niet alleen omdat het een meer dan energieneutraal gebouw is met 239 appartementen – op zichzelf al bijzonder – maar vooral omdat alle betrokkenen naar elkaar geluisterd hebben en dat het hele traject zijn blijven doen. Dit project toont aan dat luisteren naar elkaar en naar de omgeving de allermooiste resultaten kunnen opleveren. Van belang is dan wel dat je dit vanaf het begin doet.
Met een torenhoge ambitie zijn wij, Tangram Architecten en Urban Sync, in 2014 op pad gegaan om in Amsterdam West mee te doen aan een nieuwe en innovatieve tender. Het stadsdeel Amsterdam West had voor de uitgifte van deze kavel er eens een keer niet voor gekozen om voor het hoogste bod te gaan maar voor de kwaliteit van het plan. Daarbij lag de focus op duurzaamheid en de toegevoegde waarde voor de buurt. Voor de opdrachtgevende rol kwam het team uit bij de bouw- ontwikkelcombinatie SBB Bouwen en Ontwikkelen / De Nijs projectontwikkeling.
Luisteren naar de Buurt
In plaats van direct plannen maken zijn we eerst gaan praten met partijen in de buurt. In de eerste ronde van de tender hadden wij geen uitgewerkt stedenbouwkundig ontwerp in gedachten, maar wel hoe het complex niet alleen voor de toekomstige bewoners maar ook voor de buurt een meerwaarde kon opleveren. In de Kolenkitbuurt was op dat moment veel gaande. Na jaren van stagnatie door de crisis waren de woningbouwcorporaties weer begonnen met de broodnodige renovatie en vernieuwing van hun bezit in de buurt. Van de beloofde toevoeging van een ander soort woningvoorraad (middeldure huur of goedkope koop) was tot dan toe weinig terecht gekomen en dat zou met de start van deze nieuwe bouwopgaaf weer op gang komen. Dat nam niet weg dat de lege kavel waar gebouwd zou moeten worden op dat moment een belangrijke rol speelde in de buurt. Het was in gebruik als verblijfsgroen ondanks het feit dat het daar niet toe bestemd was.
Urban Sync heeft stadmakers en kunstenaars die al genesteld waren in de wijk betrokken bij het project. Zij zijn in staat geweest om de stem van mensen die zich niet snel uitspreken te laten horen. Het kunstenaarscollectief Cascoland is, na enig tegensputteren door de gemeente, begonnen met het toegankelijk en prettig maken van het verwilderde groen op de kavel. Vanuit de behoeften uit de buurt was Cascoland gaan programmeren en met succes was het verwilderde groen verworden tot een parkje waar men kon hangen, liggen, barbecueën, samenkomen, overheen lopen, fruit oogsten of zelfs kippen houden. In een buurt waar de gezinnen groot zijn en de woningen klein, zijn dergelijke plekken essentieel voor de leefbaarheid in een buurt.
In de tweede fase van de wedstrijd, toen we nog met drie partijen over waren, zijn we verder gegaan met luisteren.
Urban Sync heeft de neuzen van alle betrokken professionals dezelfde kant op gezet met een plan van aanpak met daarin de ingrediënten voor het maken van die gemeenschap. In het plan van aanpak stond onder andere de realisatie van een ankerplek gedurende ontwikkeling, bouw en na realisatie, van waaruit alle programmering kon plaatsvonden. Urban Sync heeft de basis gelegd voor een team (bestaande uit ontwikkelaars, gemeente, kunstenaars/stadmakers, co-creatie specialisten, belegger en bouwers) dat op elkaar ingespeeld was en elkaar uitdaagde om nog betere voorzieningen en programma te maken.
Er is een integraal ontwerpteam is opgezet. Ontwikkelaars, aannemers, bouwtechnische specialisten, duurzaamheidsspecialisten, kenners op het gebied van geluid zijn door ons uitgedaagd om, met de input vanuit de buurt en de wens om meer dan energieneutraal te ontwerpen en bouwen, over de grenzen van hun vakgebied heen te kijken en te komen met innovatieve oplossingen voor dit zeer complexe stukje nieuwe stad.
Tevens heeft Urban Sync actief bewoners betrokken met bewonersbijeenkomsten en klankbordgroepen om de openbare en gemeenschappelijke buitenruimte in te richten en daar programma voor te maken.
Voordelen
De voordelen van het betrekken van alle stakeholders bij de ontwikkeling en realisatie van Rapsody in West liggen vooral bij:
community building – bewoners, gebruikers, stadsdeel en andere betrokkenen worden actief betrokken bij het vormgeven van hun directe woonomgeving en leren elkaar kennen. Bekend maakt bemind- wat zorgt voor een beter gevoel van welbevinden;
slagkracht – omdat binnen het platform alle betrokken partijen al verzameld zijn kan snel gereageerd worden op mogelijke problemen die optreden of kansen die ontstaan in het plangebied en kan adequaat gereageerd worden;
actieve participatie is een wens van Stadsdeel West en van bewoners – ook door het stadsdeel wordt actief naar manieren gezocht om bewoners te betrekken bij hun buurt en bewoners geven aan daar behoefte aan te hebben.
Foto: Meijeske Fotografie
Vorm volgt (buurt) functie
Zo is de vorm van het gebouw ontstaan vanuit de wens om de buurt af te schermen voor het geluid van de snelweg A10 maar ook vanuit de gedachte dat een ronde gevel energetisch de beste resultaten geeft. Tussen de gebouwen is de kavel open en toegankelijk voor de bewoners en mensen uit de buurt. En aangezien het een voorwaarde was om parkeren op eigen kavel op te lossen is het maaiveld hellend opgetild om onderin het gebouw de ruimte te geven voor het parkeren en daarboven ruimte te laten voor ontmoeting. Om aansluiting te krijgen bij de Kolenkitkerk is de basis van het gebouw ontworpen in dezelfde rode baksteen en om aansluiting te krijgen bij de woningen tegenover zijn grondgebonden woningen met hun voordeur aan de straat geplaatst. Op alle fronten dus een appartementencomplex dat correspondeert met zowel harde en zachte waarden van de directe omgeving.
Inmiddels is het project opgeleverd en wonen er vele verschillende Amsterdammers naar grote tevredenheid. De plek voor ontmoeting, de ankerplek, die tijdens de hele ontwikkeling in en rondom het project een plek heeft gehad, is geland in het midden van de openbaar toegankelijke tuin en wordt geprogrammeerd door community managers die in het complex wonen.
Tevens is Rhapsody volgens het publiek het Beste gebouw van Amsterdam 2020 (Gouden A.A.P.) en is het opgenomen in het Jaarboek Architectuur in Nederland 2019/2020. Het gebouw en het concept zijn daarnaast genomineerd geweest voor verschillende andere prijzen: BNA Gebouw van het Jaar 2020; ARC Award Best Architecture 2019; StiB Award 2019; Zuiderkerkprijs Amsterdam 2019: Woongebouw van het Jaar 2019 en de Building of the Year 2021 van ArchDaily.
3e foto met mensen in kas uit headerafbeelding door: Meijeske Fotografie
De gemeente Ede neemt deel aan de Citydeal Gezonde en Duurzame Voedselomgeving. In dit kader heeft Urban Sync de gemeente geadviseerd bij het onderzoeken van de haalbaarheid van een pilotproject voor gezonde voeding in één van de nieuwe commerciële units op station Ede-Wageningen. De ambitie was om samen met partners de unit te gebruiken voor het promoten van gezonde voeding.
In een quick scan van 1,5 maand voerde Urban Sync een ruimtelijk-economische analyse uit en sprak met diverse stakeholders. Door de maatschappelijke doelen van de betrokkenen te synchroniseren met de ruimtelijk-economische kansen, ontwikkelden we verschillende scenario’s voor haalbare concepten.
Onze aanpak omvatte het in kaart brengen van de specifieke kansen en beperkingen van de unit. We combineerden inzichten uit de ruimtelijk-economische analyse met input van stakeholders om tot drie hoofdrichtingen te komen: het aanbieden van gezonde snacks, het etaleren van regionale producten, en het creëren van een ontmoetingspunt voor organisaties in de food- en Veluwe-sector.
Deze verkenning stelde de gemeente in staat om een weloverwogen besluit te nemen over het al dan niet doorzetten van één van de ontwikkelde concepten, of een combinatie daarvan, voor de stationsunit.
Samen naar toekomstbestendige voorzieningen in Maarn & Maarsbergen
Maarn en Maarsbergen zijn sterke gemeenschappen en willen dat blijven. Daar horen woningen én goede voorzieningen bij, zoals scholen, kinderopvang, bibliotheek, sportvoorzieningen en een plek om elkaar te ontmoeten zoals het dorpshuis. Om dat goed en toekomstbestendig voor elkaar te krijgen is een nieuw plan nodig. Een plan waarin nieuwe gebiedsontwikkeling plaatsvindt in samenspraak met alle betrokken partijen. Niet alleen de gemeente en projectontwikkelaars, maar ook bewoners en organisaties in Maarn en Maarsbergen.
Om dit voor elkaar te krijgen gaan de dorpen Maarn & Maarsbergen in co-creatie met de gemeente, de gemeenschap en andere belanghebbenden de voorzieningen in Maarn en Maarsbergen inhoudelijk uitdenken. Urban Sync is gevraagd om als procesbegeleider de co-creatie op te zetten en in goede banen te leiden.
Waarom co-creatie?
Als je inwoners van een buurt/gebied/stad/dorp/etc. betrekt bij het oplossen van problemen, zullen zij eerder geneigd zijn om daadwerkelijk de volgende stap te zetten in het proces naar het oplossen van de problemen. Hiermee creëer je eigenaarschap van de oplossingen, waardoor de oplossingen duurzamer zullen uitpakken.
De bewoners in Maarn en Maarsbergen hebben de ambitie om samen met alle stakeholders een plan uit te werken voor een toekomstbestendige dorpskern. Co-creatie een vorm van samenwerken, waarbij álle deelnemers invloed hebben op het proces en het resultaat van het proces. Dus inhoudelijk én procesmatig. Kenmerken van co-creatie zijn dialoog, ‘common ground’, enthousiasme, daadkracht en focus op het resultaat. Voorwaarden voor succesvolle co-creatie zijn gelijkwaardigheid van de deelnemers, wederkerigheid, openheid en vertrouwen. Door co-creatie als werkvorm te kiezen is het eindresultaat niet alleen van de gemeente of van de projectontwikkelaar, maar van iedereen die vanuit de dorpen hebben meegewerkt aan het plan. Een stukje eigenaarschap dus.
Een impressie van de slotbijeenkomst van fase B
Hoe zit het in elkaar?
Doe Maarn Mee gebeurt in 3 fases, die als een soort van trechter in elkaar overlopen. Het doel van fase A is om zoveel mogelijk mensen hun mening, ideeën en dromen te laten vertellen voor de toekomst van Maarn & Maarsbergen. In fase B gaan we met de denkkracht uit de dorpen en de resultaten uit fase A verder in op de naar voren gekomen onderwerpen. Hierbij gaan we in themagroepen uitgangspunten formuleren, die het vertrekpunt zijn voor fase C. In fase C werken we naar concrete scenario’s voor de voorzieningen van Maarn & Maarsbergen.
Fase C wordt ook wel de teken- en rekenkamer genoemd. Hierin gaan we werken naar één scenario voor de manier waarop scholen, de bibliotheek, het dorpshuis ‘de twee marken’, de sporthal, wonen en andere gewenste voorzieningen gaan landen op de daarvoor geschikte locaties in Maarn. Dit scenario wordt verwerkt in de vorm van een Masterplan, waarvan de realisatie in een volgende fase wordt gedaan.
Zie hieronder fase A (blauw), fase B (rood) en fase C (geel).
Onlangs zijn we met een ijswagen door Maarn & Maarsbergen gereden om het project te promoten. Lees het blog hier!
In 2020 is het MengelMoestuin project gestart door Groene Matties in het kader van de Regiodeal. Dit is een samenwerkingsproject tussen de gemeente Den Haag en het Rijk met als doel om de leefbaarheid van Den Haag Zuid West te vergroten. Hiervoor werd in totaal 15 miljoen euro beschikbaar gesteld.
Het doel van de MengelMoestuin is om een buurtmoestuin en groene community te starten en bestendigen die als voorbeeld en katalysator kan dienen voor stadslandbouwprojecten elders in Den Haag Zuid-West. Nu, drie jaar later, gaat Urban Sync in opdracht van Staedion en samen met andere partners zoals Fonds1818 en de gemeente Den Haag verder met het nastreven van dit doel. De focus ligt daarbij dit jaar op het verder bestendigen van de groene community en te onderzoeken hoe de maatschappelijke veerkracht van de leden vergroot kan worden door middel van de tuin.
Om dit te bewerkstelligen organiseren we dit jaar verscheidene activiteiten in de moestuin. Te beginnen met het Lentefeest op 21 juni. Op die dag werd ook de Gulden Klinker toegekend aan de MengelMoestuin en ingestraat door de Gemeente Den Haag. Er zijn ook plannen om een buurtcamping te organiseren en later dit jaar zal het moestuinseizoen feestelijk worden afgesloten. Deze activiteiten hebben als doel om omwonenden met elkaar en met de plek te verbinden. Door ontmoeting te bevorderen en bijvoorbeeld samen te koken uit eigen moestuin ontstaat er binding met de plek en meer sociale cohesie onder bewoners.
Fotograaf: Manon Tiessink
Daarnaast gaan we analyseren hoe we de waarde die bewoners en vrijwilligers aan de Mengelmoestuin toevoegen zichtbaar kunnen maken. Wat kan hier tegenover komen te staan? Zijn er baan- en ontwikkelkansen die hieruit kunnen voortvloeien? Om erachter te komen hoe de maatschappelijke veerkracht van leden verder versterkt kan wordt er momenteel een rapport geschreven over baan- en ontwikkelkansen die stadslandbouwprojecten met zich mee brengen. Hiervoor wordt niet alleen naar het MengelMoestuin project gekeken, maar worden ook vergelijkbare projecten elders gebruikt als voorbeelden van hoe een gemeenschaps (moes)tuin de brede welvaart van gebruikers kan vergroten.
Deze veerkracht is daarnaast ook belangrijk omdat het project op den duur verplaatst zal moeten worden vanwege ontwikkelplannen in het gebied. Het idee is dat het project en de gemeenschap eromheen met deze verplaatsing mee kunnen bewegen en het project elders kunnen gaan voortzetten.
Urban Sync leidt het participatietraject voor de herinrichting van de binnentuin Allegaardje in Den Haag, als onderdeel van de renovatie van de Vrederustlaan in de omgeving De Gaarde. Het project, gestart in mei 2023, richt zich op het creëren van een groene, sociale en klimaatadaptieve binnentuin, waarbij community building centraal staat.
De hoofddoelstellingen richten zich op het duurzaam versterken van de gemeenschap, het bieden van zeggenschap en het ondersteunen van placemaking. We vergroten de betrokkenheid van bewoners en gebruikers in alle projectfasen. Onze aanpak omvat diverse activiteiten, waaronder het faciliteren van periodieke overleggen met het buurtteam, terugkoppeling tussen verschillende stakeholders, en het opbouwen van vertrouwen door zichtbare aanwezigheid op locatie. We onderhouden nauw contact met bewoners via diverse kanalen. Ook bieden we ondersteuning bij het organiseren van activiteiten. Hiervoor ontwikkelen we passende communicatiematerialen. Deze veelzijdige aanpak draagt bij aan een hechte gemeenschap rond de binnentuin.
Dit community building-proces is flexibel en wordt gestuurd door de behoeften van de gemeenschap. Urban Sync’s rol als facilitator zorgt voor een inclusieve aanpak die de stem van de bewoners centraal stelt en bijdraagt aan een duurzame, door de gemeenschap gedragen herinrichting van de binnentuin.