fbpx
Menu
↩︎ terug naar overzicht

Greens in the Park: initiatief samen met de buurt

Samen met twee partners startte Wessel van Urban Sync drie en een half jaar geleden met Greens in the Park, een biologisch restaurant in combinatie met een biologisch-dynamische zorgmoestuin op een voormalig midgetgolfterrein in Den Haag. De producten van de zorgtuin vormen de basis voor de gerechten in het restaurant. Per kopje koffie gaat er tien cent naar de tuin, zodat deze stabiel en rendabel is.

Bij de aanbesteding van de gemeente Den Haag moest het team van Greens concurreren met grote horeca-ondernemingen. Dat viel niet mee, maar ze bedachten een unieke strategie: “We vroegen of we de buren erbij mochten betrekken,” vertelt Wessel. “Dat was niet gebruikelijk, maar het mocht. Daarop vroegen we omwonenden naar hun wensen en daaruit kwamen suggesties naar voren op het gebied van bezonning, geluid en openingstijden. Doordat we tips en steun vroegen, kregen we veel mensen mee.”

Het heeft veel inspanning gekost om het gebouw zo milieuvriendelijk mogelijk te maken, maar uiteindelijk is Greens daarin geslaagd. In de toekomst willen ze dat nog verder doorvoeren. Greens is het eerste restaurant in Nederland met zonnepanelen geïntegreerd in het glazen dak en is daardoor ook meteen een stijlelement. Verder is er vloerverwarming via een warmtepomp en werken we toe naar het vergisten van al het afval, zodat op het biogas ervan gekookt kan worden. De glaswanden zijn ook extreem dik om alles goed te kunnen isoleren.

Om het ideaal financieel rendabel te maken, gaat er c.a. tien cent per kopje koffie in het restaurant naar de zorgmoestuin. Het restaurant is een commercieel bedrijf, en vangt op deze manier de kosten van de zorgtuin op.

Facts & figures

  • icoon_gesprek_in_overleg

    met de buurt een winnend plan gemaakt

  • icoon_dierbaar

    zorgmoestuin voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt

  • icoon_duurzaam_groen

    bijna klimaatneutraal door innovatieve oplossingen