Door: Esther Vlasveld
Leestijd 7 minuten

Blue Monday en Blue zones

Januari 2022, mijn eerste volle maand bij Urban Sync, start ik met Corona en een ruime week in quarantaine. Dat was nog eens een echte “Blue Monday”, de derde maandag in januari, naar het schijnt de meest depressieve dag van het jaar. Gelukkig werkt bijna iedereen vanuit huis en herkennen de meesten inmiddels de situatie. Voor mij is het de aanleiding om onze eigen gezondheid bij Urban Sync in kaart te brengen. Hoe staan wij ervoor en wat doen we er als bedrijf aan om onze mensen gezond en gelukkig te houden? In deze tijden van pandemie met bijbehorende maatregelen zoals thuiswerken, quarantaine en in de donkerste maanden zelfs beperkt worden in onze mogelijkheden om te sporten en ontspannen, moeten we extra ons best doen om iedereen op de rit te houden.

Wij werken aan gezonde gebiedsontwikkeling vanuit de theorie van de Blue Zones, een holistische aanpak ondersteund door wetenschappelijk onderzoek, onze gezondheid wordt tot wel 80% bepaald wordt door onze omgevingsfactoren! Belangrijk om te weten is dat je omgeving, die 80% dus, ook de mensen zijn met wie je je omringd; Als je drie beste vrienden overgewicht hebben, zegt Dan Buettner, founder van de Blue Zones theorie*, dan is de kans groot dat je zelf ook kampt met overgewicht. Dus de mensen waar je zo’n 4 tot 5 dagen per week mee samenwerkt, je directe collega’s en je werkgever, hebben invloed op je gezondheid. 

Laten we de vier pijlers van de Blue zones theorie er eens bij pakken, hoe kun je met elkaar, ook als bedrijf, bijdragen aan gezond leven?

  1. Gezonde beweging
  2. Community & contact
  3. Zingeving & ontspanning
  4. Gezond & plantaardig eten

1. Gezonde beweging

De eerste pijler in de blue zones benadering is het stimuleren van gezonde beweging. Niet iedereen is een topsporter en juist het “nudgen” naar gezond gedrag is belangrijk; Het uitnodigen tot beweging en dit op een natuurlijke manier in je dagelijkse routine incorporeren, met kleine toegankelijke stappen.

Dat een koffie afspraak om bij te praten ook wandelend kan is allang geen nieuws meer. Gezondheid zit in het DNA van het bedrijf; Wanneer het land eind november 2021 in een strenge lockdown gaat, wordt dit direct opgepakt. De sluiting van de sportscholen na 17u betekent concreet dat we ruimte krijgen om ook onder werktijd te wandelen of sporten. Zeker in deze donkere maanden is dat iets om vast te houden ook als er weer meer open gaat, want door een uurtje buiten te zijn in het daglicht loopt je hele dag gewoon beter en het draagt bij aan meer focus en productiviteit.

Als ik met rode wangen van het rennen of natte haren van een duik in zee aan de online vergadertafel schuif, kijkt dan ook niemand raar op bij Urban Sync. En de kans is groot dat ik met mijn rode wangen, een collega aanzet om ook een snelle wandeling te maken. Dat is nudgen! Wanneer die ene collega die wekelijks van Den Haag naar Leiden fietst zijn zonsopgang over de velden met de groep deelt, dan wil ik direct ook op de fiets springen. Nog even geduldig mijn quarantaine en wat winterse stormen uitzitten, dan ga ik ervoor. 

Met Urban Sync deelnemen aan de Urban Trail leek mij wel toepasselijk, dit plan om gezamenlijk met collega’s een sportieve uitdaging aan te gaan wordt in het nieuwe jaar opgepakt; De Urban trail is een hardlooptocht dwars door unieke locaties in de stad. Zo rende ik drie jaar geleden door perscentrum nieuwspoort, muziekcentrum Het Paard en bijzondere Haagse hofjes. Geen zware competitieve ren, maar vooral een leuk avontuur door de stad. Daardoor gelijk een mooie uitdaging voor mijzelf en anderen om de loopschoenen uit het stof te halen, weer nudging. Alleen ga je harder, samen kom je verder! En dat brengt ons gelijk op het volgende belangrijke pijler van de Blue zones; de kracht van community!

2. Community en contact

Hoe houd je iedereen betrokken bij het bedrijf en bij elkaar als je elkaar niet elke dag op kantoor kunt ontmoeten? Urban Sync geeft hier op meerdere manieren vorm aan. Tijdens de weekstart is er ruimte om te delen hoe iedereen erbij zit en wat er bij jou deze week speelt. Heb je hulp nodig? Waar wil je aan werken? Dit gevoel van gezamenlijkheid werkt het delen van kennis en ervaring in de hand en zorgt voor betrokkenheid bij iedereen. Elke ochtend is er een digitaal koffie momentje om even in te checken, maar het fijnst is natuurlijk samen een goede koffie drinken op ons kantoor in Leiden. PLNT is een bruisende plek waar je omringd bent met innovatie en de energie van start-ups. Zo’n plek draagt bij aan het community gevoel van het bedrijf, de informele ontmoetingen op die dagen zorgen voor een stroom aan ideeën en input op mijn project.  

Zoals we extern staan voor onze co-creatie en participatieve aanpak, doen we dat ook intern: iedereen telt mee en bouwt mee aan het bedrijf, van junior tot partner. Maandelijks komen we met iedereen een middag fysiek bij elkaar om even los te komen van de dagelijkse bezigheden en ‘eigen’ projecten om gezamenlijk aan het bedrijf te werken. Met uiteraard een gezonde lunch en afsluitende borrel. Iedereen kan een thema inbrengen en wisselende mensen zijn verantwoordelijk voor de organisatie van deze gezamenlijke kantoordag. Gedeelde waarden en toegankelijkheid zijn voor een community-gevoel belangrijk.

Neem nou de nieuwe startup van Urban Sync Y-US. Een bevlogen groep jonge mensen die een bijdrage wil leveren in de gebiedsontwikkeling. Ze zien dat hun leeftijdsgroep vaak niet goed vertegenwoordigd zijn in participatie trajecten, terwijl er gepraat wordt over hun toekomstige leefomgeving; Zij ervaren zelf de problematiek van het woningtekort. Zij hebben zelf geen auto, maar leven wel in straten vol blik, daar waar ze liever groen zouden zien. Vaak vinden bedrijven en gemeenten het moeilijk om jongeren te betrekken en activeren; De jongeren van Y-US weten ze wel te bereiken. Ondersteunt door de kennis en ervaring van Urban Sync en in nauwe samenwerking gaan ze zelf aan de slag met hun projecten en werken zo aan gezonde gebieden met een toekomstwaarde.  

Meer weten over Y-US? klik hier.

3. Zingeving en ontspanning 

Zingeving zit hem in werk doen wat ertoe doet, intrinsieke motivatie en betrokkenheid bij het werk dat je doet en de waarden van het bedrijf. Urban Sync heeft duidelijk waarden en de mensen die samenwerken hebben daarmee een gedeelde missie; Samen maken we de leefomgeving een stukje beter. Iedereen herkent zich in de waarden waar we voor staan en krijgt de ruimte om dit op zijn eigen manier in te vullen. We hebben mensen in huis met verschillende ervaring en achtergrond, per project wordt gekeken naar de beste team samenstelling, zo houden we elkaar scherp. Waarom doen we dit project en wat voegen wij concreet toe? Wie willen we activeren met dit participatietraject. De onderliggende vraag is altijd: hoe dragen we hierbij aan de gezondheid van mensen en verbetering van de leefomgeving? Meer hierover kun je hier lezen.

Ontspanning is enerzijds gezamenlijk rustmomenten inbouwen, een koffietje doen, een wandeling maken en even bijkletsen. Anderzijds is het ook het respecteren van elkaars tijd en agenda. Heb je een vraag voor een collega? Heeft die echt haast of kun je die vraag ook volgende week tijdens het overleg stellen? Wanneer iedereen online werkt is dit een uitdaging, vergaderen duurt toch geregeld langer dan dat uur in de agenda en voor je het weet ren je zonder pauze door. Rekening met elkaar houden met elkaar is soms gewoon strak voorzitten zodat je dat uur niet met elkaar vol praat. Kom even los van je computer en maak tijd voor een wandeling of gezonde lunch, daarmee komen we gelijk op de laatste pijler, voeding.  

4. Voeding

Gezond, plantaardig eten en volgens Dan Buettner ook een goed glas wijn. En wat kijken we daar naar uit met z’n allen! Zodra het weer kan is het hoog tijd voor dat uitgestelde kerstdiner. Tot die tijd zullen we deze pijler thuis zelf moeten onderhouden. Wat kunnen we dan toch hieraan doen? Ruimte maken in je agenda om te lunchen en je collega vragen die al geluncht heeft. Af en toe een gezamenlijke lunch plannen, daar kun je ook op afstand aan deelnemen; De maandelijkse kennislunch, waar je verplicht even een uurtje achterover kunt zitten en kennis mag absorberen zonder zelf een bijdrage te doen. Behalve je eigen bordje gezonde lunch maken dan.  

Het voordeel van veel thuiswerken is dat ik niet in de verleiding kom van de vette stations-hap, maar eerder een bordje soep of salade maak. Bedenk je je wel eens hoe veel verleidingen je tegenkomt als je onderweg bent, op treinstations en benzinestations? Als ik op het stationsplein wandel eind van de dag zie ik de viskraam aan de ene kant en de patatkraam aan de andere. Een lekkere zoete reep in het benzinestation is soms net zo duur als een sinaasappel, die bovendien ontzettend lastig te eten is onderweg. Gezonde keuzes maken is dan moeilijker dan je denkt. Op zo’n moment realiseer ik mij hoe belangrijk je omgeving daarin is, je woonplek, je werkplek en de mensen.  

Blue zones theorie

Blue zones zijn een vijftal gebieden verspreid over de hele wereld, waar mensen gemiddeld genomen 8 tot 10 jaar ouder worden dan in de rest van de wereld en in goede gezondheid! Dan Buettner stuitte op deze zones toen hij onderzoek deed voor National Geographic naar gemeenschappen waar relatief veel 100-jarigen leefden, gebieden in Sardinië, Griekenland, Okinawa, Costa Rica en Californië. Hij definieerde 9 overeenkomsten die zijn terug te brengen tot de eerdergenoemde 4 pijlers. Hoewel het onderzoek van Buettner zelf niet wordt gezien als wetenschappelijk en vooral dient ter inspiratie, worden de hoofdlijnen steeds verder ondersteund door de wetenschap. Onder andere het onderzoek van de Universiteit Utrecht naar de exposoom raakt hieraan, heel toegankelijk uitgelegd door Roel vermeulen in zijn diesrede. een van de partners van Urban Sync in de data- en kennishub gezond stedelijk leven.

Ook in Nederland zijn de verschillen in gezondheid tussen mensen groot, en vooral het aantal jaren dat mensen in goede gezondheid leven hangt sterk samen met hun directe leefomgeving, oftewel de wijk waar ze wonen. Is er groen in de omgeving en hoe staat het met de luchtkwaliteit? Is de wijk prettig om te wandelen en de fiets te pakken of is dit geen veilige optie? Gezonde keuzes maken, bijvoorbeeld als het gaat om eten, is moeilijk wanneer er niet voldoende betaalbaar en gezond aanbod in de buurt is. Collega Manon zette dit op papier in haar blog over de strijd van gemeenten tegen ongezond voedsel.