Door: Evy de Kort
Leestijd 3 minuten

Morgen gaat het beter

Vakantie: een uitgelezen moment om jezelf te laten inspireren. Twee weken geleden liet ik me inspireren door de expositie “Morgen gaat het Beter” in het Fotomuseum aan het Vrijthof in Maastricht. Hier deelt Humberto Tan in een  prachtige fotoserie de wijze levenslessen afkomstig van de Nederlandse honderdjarigen. In deze blog vertel ik je over de gebieden op aarde waar het geheim van een lang en gezond leven wordt omarmd, en wat ik geleerd heb van onze Nederlandse honderdjarigen.  

Blue Zones  

Bij Urban Sync houd ik mij bezig met vraagstukken rondom gezond stedelijk leven: hoe creëren we een leefomgeving die ons uitnodigt tot een gezond en gelukkig leven, zowel nu als in de toekomst?  

In de wijsheden van de honderdjarigen zag ik gelijkenissen met de Blue Zones, gebieden op de wereld waar mensen meetbaar op een gezonde manier oud worden. Enkele voorbeelden deze plekken zijn Ikaria (Griekenland), Nicoya (Costa Rica), Okinawa (Japan) en recentelijk ook Singapore (Singapore) en Martinique (Frankrijk). Het onderzoek door Dan Buettner onderstreept dat maar liefst 80% van onze gezondheid wordt beïnvloed door levensstijl– en omgevingsfactoren. Deze factoren omvatten niet alleen de bekende pijlers van voldoende beweging, gezonde voeding en zingeving in het leven, maar ook de mensen met wie we ons omringen.  

In Nederland kennen we een hoge kwaliteit van leven. Om deze reden vroeg ik me af hoeveel honderdjarigen Nederland eigenlijk telt en in hoeverre we verwijderd zijn om tot een van de Blue Zones te behoren. Aan het begin van 2023 telden we 2572 mensen van honderd jaar of ouder, meer dan het dubbele van twintig jaar geleden. Hoewel Nederland enkele decennia geleden vooropliep in het aantal 100-plussers binnen Europa, is de rangorde verschoven naar landen zoals Ierland, Hongarije, Frankrijk en Griekenland. Het is onze missie bij Urban Sync om deze trend om te keren: 

Het draait niet alleen om ouder worden, maar vooral om de kwaliteit van leven die ons ouder doet worden. Door onze levensstijl- en omgevingsfactoren positief vorm te geven, kunnen we profiteren van de wijze levenslessen en gezonde levensstijl van onze Nederlandse honderdplussers. Het is nu het moment om ons te laten inspireren door hun wijze lessen. 

Lessen uit Nederland 

De inzichten van Nederlandse honderdjarigen worden belicht in de expositie “Morgen gaat het Beter”. Humberto Tan is de afgelopen drie jaar het hele land door getrokken om meer dan honderd mensen van honderd jaar en ouder te fotograferen. Daarbij stelde hij levensvragen over geluk, angsten, levenslessen en toekomstdromen. Wanneer was u het gelukkigst? Heeft u nog dromen? Wat heeft het leven u geleerd? 

Humberto Tan gelooft in de kracht van ouderen en heeft al jarenlang een fascinatie voor deze groep. Naast de wijsheid, energie en vitale gezondheid van de 100-plussers, viel hem het eindeloze optimisme op om vooruit te blijven kijken. We moeten niet kijken naar wat er allemaal niet goed is gegaan in ons leven, maar juist naar wat er wél goed gaat. En met name waar we dankbaar voor zijn. De meer dan honderd geïnterviewde ouderen spreken hierbij over geboorten, kinderen, huwelijken en kleine geluksmomentjes. Geluk zit volgens onze Nederlandse honderdjarigen dan ook in de kleine momenten, vaak met familie en vrienden, die het leven de moeite waard maken. 

“[Humbert Tan] Ik heb altijd een fascinatie voor oudere mensen gehad. Voor de wijsheid van oudere mensen. Onze samenleving praat soms zo denigrerend over ouderen, alsof je dan geen waarde meer hebt. Terwijl ik denk dat die waarde juist veel groter is dan wij allemaal denken.” 

Deze waardevolle lessen van de Nederlandse honderdjarigen resoneren met de Blue Zone-principes, waar geluk vaak te vinden is in de eenvoud van het leven, verankerd in sterke sociale verbindingen en een positieve kijk op het leven. 

Community building met Urban Sync  

Bij Urban Sync werken we aan gezonde gebiedsontwikkeling vanuit de principes van de Blue Zones. We leggen de focus op het bouwen van gemeenschappen, waarbij we geloven in de kracht van tijd doorbrengen met familie en vrienden. Dit is iets wat de honderdjarigen als bron van geluk aanhalen wanneer ze terugkijken op hun leven. Ons streven is om deze bron van geluk toegankelijk te maken voor iedereen in het heden. We creëren ruimtes in het hier en nu waar ontmoetingen tussen familie, vrienden en buurtgenoten makkelijker mogelijk worden gemaakt. Resultaten van onze projecten meten zich vaak in sociale cohesie: eindgebruikers van de locatie maken makkelijk een praatje in het voorbijgaan, vinden op een laagdrempelige manier hulp bij praktische opgaven en voelen zich veiliger door de nabijheid van een positieve gemeenschap. 

Een voorbeeld hiervan is onze betrokkenheid bij het project Tuut Tuut Talud. In samenwerking met de gemeente Den Haag en Groene Matties werken we aan het realiseren van hun visie: het creëren van een grote vriendengroep die gezamenlijk werkt aan een groen en gezond Den Haag Zuidwest. We initiëren verschillende evenementen om de buurtbewoners samen te brengen en ze kennis te laten maken met elkaar en het talud. Tijdens deze evenementen moedigen we bewoners aan om mee te denken over de toekomstige invulling van het talud. 

 Laat jij je ook inspireren?  

De tentoonstelling is tot en met 17 maart 2024 in Fotomuseum aan het Vrijthof in Maastricht te bewonderen. In samenwerking met Cinetree is er ook een documentaire gemaakt waarin Humbert Tan in gesprek gaat met Mevrouw Fa-Si-Oen (108), Meneer Barleeus (102) en Meneer Oostra (102). De documentaire is hier gratis te bekijken: https://cinetree.nl/korte-films/morgen-gaat-het-beter. 

 

Image by https://www.freepik.com/free-photo/back-view-elderly-man-wearing-hat_38051395.htm