Door: Niels Dijkstra
Leestijd 2 minuten

De dag van de biodiversiteit

Als ik over dit thema schrijf hoor ik al de iconische stem van David Attenborough vertellen over de meest bijzondere planten en dieren. Hoe geweldig de natuur in zijn documentaires ook is, hij heeft ook een alarmerende boodschap: het is slecht gesteld met de biodiversiteit op onze planeet.  

“To restore stability to our planet, therefore, we must restore its biodiversity, the very thing we have removed.” 

Ook in Nederland staan we er slecht voor. Met name in en rond onze steden krijgt de natuur nauwelijks een kans. Het aantal dieren, planten en schimmels neemt snel af door bebouwing, aanleg van wegen en intensieve landbouw. Volgens de vaak geciteerde Krefeld-studie nam de biomassa van vliegende insecten in de afgelopen 27 jaar met 75% af. Om dit probleem onder de aandacht te brengen is 22 mei omgedoopt tot de nationale dag van de biodiversiteit.  

Ook bij ons in de ‘achtertuin’ krijgt de dag van de biodiversiteit ruimte. In samenwerking met bewoners en bedrijven laten ze in het Energiepark zien hoe iedereen een steentje kan bijdragen aan biodiversiteit.  

Ontdek en laat je verrassen door de stadsnatuur van het Energiepark

 

In het voormalige fabrieksgebouw (nu het Papagaais Bolwerk) worden door Leiden Art Hub en Leidse Dekens verschillende workshops georganiseerd zoals vogelnetjes maken van wol, Urban Sketching en Leids stadsbioloog geeft uitleg over biodiversiteit in de stad. Daarnaast is het plantenasiel aanwezig om planten te adopteren. 

Op het ambachtsplein worden de handen uit de mouwen gestoken om plantenbakken te plaatsen, wordt hop en gerst geplant in de buurt van Brouwerij Pronck en samen met BAMBAM worden tegels gewipt om plaats te maken voor nieuw groen.  

Als derde locatie is de daktuin van PLNT open voor publiek. De Daktuin is een plek voor urban farming met kruiden, kippen en bijen. Landschapsontwerper Michelle de Roo vertelt meer over het vergroenen van daken. Daarnaast neemt huisimker Casper Westelaken ons mee naar de bijenkas en vertelt hij over de zeldzame zwarte bijen die op de daktuin wonen.   

Betrokkenheid van bewoners en gevestigde bedrijven is belangrijk om vergroening in het gebied integraal aan te pakken. Janine de Mol heeft als stadmaker alle betrokkenen bij elkaar gebracht zodat geen stukje Energiepark wordt overgeslagen.  

Op 22 mei is iedereen welkom! Zie hier het complete programma.