Door: Esther Vlasveld
Leestijd 2 minuten

De circulaire economie gaat vooral over mensen

De circulaire economie en circulair bouwen wordt meestal heel technisch en financieel benaderd. De bijdrage die de circulaire economie levert op sociaal-maatschappelijk vlak wordt vaak vergeten. Denk aan de waarde van een gezonde omgeving voor het welzijn voor de mens, en de band die ontstaat wanneer we samen aan een circulaire wereld werken. Creativiteit en samenwerking, gecombineerd met praktische kennis en vaardigheden, zijn namelijk essentieel om de circulaire economie te realiseren.

Binckbak

De circulaire Binckbak voor en door de Binckhorst

De ambitie om de Binckhorst al tijdens de transitiefase te vergroenen, leidde onder andere tot de Binckbak: een reizende plantenbak die de wijk stap voor stap gaat vergroenen. Deze circulaire plantenbak is gemaakt van oude pallets en andere reststromen uit de vele bouwprojecten in de Binckhorst en omgeving. De eerste versie werd ontworpen en gebouwd door leerlingen van een school uit de buurt. Ze haalden eigenhandig de pallets uit elkaar, een arbeidsintensief proces. En elk houten deel was anders, wat creativiteit vroeg van de leerlingen. Marsel Loermans maakte voor Bincks Groen een film over het ontwerp- en maakproces. Bij het plaatsen van de eerste bakken werden weer nieuwe sociale partners betrokken, bijvoorbeeld om de plantjes te onderhouden. En de glazenwassers van Nelis Company reden deze warme zomer wekelijks langs om de planten te bewateren. Zo werd de ambitie om meer te vergroenen ook een circulair en sociaal project. Amber van den Broek van de Wageningen Universiteit maakte een mooie storymap over de Binckbak en brengt zo in beeld wat de sociale component van zo’n project kan zijn.

De Binckbak is onderdeel van het project Bincks groen, waarin stichting I’M Binck, stichting techniekmenu, diverse ontwikkelaars, de provincie en de gemeente de handen ineen hebben geslagen om de Binckhorst eerder en sneller te vergroenen. Urban Sync verzorgde het eerste jaar de procesbegeleiding en het kwartiermaken om stichting I’M Binck en de partners te ondersteunen en versterken. Op dit moment werken we aan een strategisch vervolgplan waarmee we breder impact willen maken. Naast het vergroenen van de Binckhorst zelf leggen we verbinding met bewonersorganisaties en onderwijs uit andere wijken binnen stadsdeel Laak. Groen is de motor om sociale uitdagingen aan te gaan en om meer mensen mee te nemen in thema’s als klimaatadaptatie, energietransitie en circulariteit.