Door: Per Prins
Leestijd 2 minuten

De circulaire economie gaat vooral over samenwerken

De circulaire economie en circulair bouwen wordt meestal heel technisch en financieel benaderd. De bijdrage die de circulaire economie levert op sociaal-maatschappelijk vlak wordt vaak vergeten. Denk aan de waarde van een gezonde omgeving voor het welzijn voor de mens en de band die ontstaat wanneer we samen aan een circulaire wereld werken. Creativiteit en samenwerking, gecombineerd met praktische kennis en vaardigheden, zijn namelijk essentieel om de circulaire economie te realiseren.

The Field – met het circulaire paviljoen van de Duurzaamste Kilometer

The Field is dé proeftuin voor duurzaamheid en circulariteit in Leiden geworden. De gebruikte materialen van het Circulair Paviljoen en de Tiny Offices ‘Fri-dom’, ‘De Stek’ en ‘Lockerroom’ komen uit andere locaties in de stad en regio. De wanden en bodem zijn bijvoorbeeld vervaardigd uit restmateriaal van het 41ste lustrum van Minerva en de isolatie van de wanden is gemaakt van oude spijkerbroeken. Het grootste gebouw op The Field is het paviljoen dat geheel gebouwd is uit restmaterialen van het voormalige Gorlaeus-gebouw van de Universiteit. Dit paviljoen dient als werk-, studie- en ontmoetingsplek voor partners van de DZKMNL, voor studenten en voor geïnteresseerde burgers en organisaties. Hiermee maken we duurzaamheid tastbaar in het gebied.

Het sluiten van de keten betekent dat het materiaal een tweede, derde of misschien uiteindelijk wel honderdste kans krijgt en dat bewustwording van het productieproces groeit. Zo bewegen we naar een nieuwe economie waarin het draait om mensen in plaats van geld en producten. Zo’n economie begint bij samenwerking. Urban Sync is initiatiefnemer en betrokken community manager van de duurzaamste kilometer sinds 2018. We willen een community zijn van bedrijven, organisaties, burgers en overheden die zich als pioniers inzetten om profijt te hebben van duurzaamheid en samenwerking. We zoeken voortdurend ondernemers die van elkaar willen leren in een verbond van energie, mobiliteit, klimaat, vergroening en circulariteit. Want als het hier lukt, lukt het overal!

 

Foto’s by Leon de Poorter | Life Through Pixels