Door: Nugah Shrestha
Leestijd 3 minuten

Van theorie naar de praktijk

 

Als junior docent aan de Universiteit van Amsterdam leerde ik veel over de academische wereld en over het uitleggen van kennis op een begrijpelijke manier. Waar de meeste van mijn medestudenten na hun opleiding direct voor de praktische kant kozen en aan de slag gingen bij onderzoeksbureaus, advieskantoren en overheidsinstellingen, besloot ik om nog even in de theoretische bubbel van de universiteit te blijven hangen. Na ruim twee jaar colleges geven, begon het bij mij toch ook te kriebelen om eens buiten de deuren van de universiteit te gaan kijken en om de theorie in de praktijk toe te passen. Zo startte ik in december 2022 bij Urban Sync. Een bedrijf dat zich bezig houdt met gezonde gebiedsontwikkeling: dat sprak mij gelijk aan.  

In deze blog zal ik jullie meenemen in mijn eerste twee maanden als conceptontwikkelaar bij Urban Sync. Wat heb ik allemaal meegemaakt en geleerd in mijn eerste twee maanden, en wat zijn de grootste verschillen met mijn werk op de universiteit? 

Met de neus in de boter vallen

Dit is wel het meest toepasselijke spreekwoord voor mijn ervaringen in de eerste maanden bij Urban Sync. Ik mocht meekijken bij twee uiteenlopende projecten en ook ervaren hoe we te werk gaan bij een acquisitie. Op die manier kon ik zien wat Urban Sync allemaal doet.   

Ik ging meewerken aan een participatietraject in Voorburg West. Het beloofde gelijk een pittig project te worden, met bewonersbijeenkomsten die al snel op de planning stonden. Wat dit project zo interessant maakt, is de manier waarop we proberen om de bewoners in de meedenkstand te krijgen. Het traject gaat over de leefbaarheid in de wijk. Het organiseren van een bewonersbijeenkomst is toch even wat anders dan voor een groep studenten staan. Zeker als de emoties hoog op kunnen lopen. Ook werk je opeens samen met de wethouder van een gemeente en zit je in overleggen met allerlei verschillende ambtenaren. Momenteel ben ik bezig met het schrijven van een onderzoeksvoorstel. Ik kijk er naar uit om het onderzoek uit te gaan voeren en op die manier mijn steentje aan het traject bij te dragen.   

Verder werkte ik mee aan een project over een woontoren in de buurt van Den Haag Centraal, die in opdracht van een woningcorporatie een nieuw uiterlijk gaat krijgen. Hier zijn wij als bureau gevraagd om na te denken over een concept dat niet alleen aantrekkelijk is voor het oog, maar ook bijdraagt aan verduurzaming en vergroening. Ik werkte aan het vooronderzoek naar de haalbaarheid van ons concept. Dit project past meer in het straatje van het ontwerpen van een concept voor een gebouw. En zo sta je ineens dichtbij de architectuur en wat verder van geografie of planologie.   

Naast deze twee lopende projecten, hielp ik mee met acquisitie-opdrachten. De opdracht voor een nieuw hoofdkantoor van een bekende NGO werd met succes binnengehaald. Ik leerde veel over de verschillende procedures die bij een acquisitie belangrijk zijn. De druk die komt kijken bij het proces zie ik als een mooie uitdaging en het dwingt je als conceptontwikkelaar om snel te schakelen en je creativiteit optimaal te benutten. Hoewel het soms best hectisch kan zijn, leer je goed samenwerken en wat de kracht is van een divers team. Een zeer geschikte manier om snel ingewerkt te raken.  

Als nieuweling in de sector van gezonde gebiedsontwikkeling heb ik in 2 maanden tijd al enorm veel waardevolle lessen mogen leren. Op de universiteit vroeg ik mezelf soms af wat ik eigenlijk aan alle theoretische kennis zou hebben die ik al die jaren heb vergaard. Na deze korte periode bij Urban Sync is het voor mij echter al vrij duidelijk hoe waardevol het is om ook daadwerkelijk in de praktijk met deze inzichten aan de slag te gaan.