Internationale vrouwendag 2022
Vandaag is het internationale vrouwendag!
Ken jij deze video? Het is onze eigen variant op de wereldberoemde ‘here’s to the crazy one’s’-video van Apple. Op deze dag zetten we de legendarische vrouwen in ons werkveld in de spotlight. Lees hieronder meer over deze vrouwen en wat zij betekenen of betekend hebben voor de ruimtelijke ontwikkeling.
- Jane Jacobs, stedenbouwkundige, activiste en schrijver, bekend om haar bijzondere en progressieve kijk op de stad. Haar inzet voor de bescherming van lokale buurten tegen grote stadsvernieuwingen en projecten voor het slopen van sloppenwijken, leidden tot conserveringstheorie in stedenbouw.
2. Ada Colau, activiste en burgemeester van Barcelona. Zij zet zich in voor een grote toename van zogenaamde ‘superblocks’, waar verkeer alleen rond de perimeter is toegestaan en prioriteit wordt gegeven aan voetgangersgebieden, lage snelheidszones en recreatieve groene ruimten.
3. Anne Hidalgo, Op 5 april 2014 werd Hidalgo als eerste vrouw ooit gekozen tot burgemeester van de Franse hoofdstad Parijs. Zij wil van Parijs een 15-minuten-stad maken: “la Ville des proximités”. Het idee is om wijken te creëren waar de behoeften van alle essentiële bewoners gemakkelijk binnen 15 minuten fietsen of lopen te bereiken zijn. Hidalgo wil wat zij noemt een ‘ecologische transformatie van de stad’ uitvoeren, om de lucht van de stad te zuiveren en het dagelijkse leven van Parijzenaren te verbeteren.
4. Helga Fassbinder, een Duits-Nederlandse stedenbouwkundige en politicologe. Ze was de eerste vrouwelijke hoogleraar die aan de Technische Universiteit Eindhoven benoemd werd. Haar leerstoel aan de TUE was de eerste leerstoel stadsvernieuwing die in Europa opgericht werd. Ongeveer een decennium geleden, lang voor de grote erkenning van de waarde van groene daken en groene gevels voor de leefomstandigheden van de steden, ontwikkelde ze het concept ‘Biotope City – the City as Nature’. Een nieuwe vorm van stedelijkheid die een hoge dichtheid combineert met ruimte voor natuur, voor flora en fauna, het creëren van een integraal duurzaam stedelijk milieu en een gezond leefklimaat.
5. Riek Bakker is een Nederlandse stedenbouwkundige. Haar bekendste projecten zijn de Kop van Zuid in Rotterdamen Leidsche Rijn in Utrecht. Afgelopen jaar schreef zij het boek ‘De Ruimte van Riek’. Onder andere als directeur Stadsontwikkeling in Rotterdam heeft zij bijgedragen aan de ruimtelijke inrichting van Nederland. Voor haar werk heeft zij diverse prijzen en onderscheidingen ontvangen.
6. Saskia Sassen. De Nederlands-Amerikaanse sociologe Saskia Sassen is gespecialiseerd in stadssociologie. In haar onderzoek behandelt zij onderwerpen als de effecten van globalisering, migratie, technologie en mondiale steden. Ze is tevens professor aan de Columbia University, columnist voor Huffington Post , een ontvangster van de Principe de Asturias-prijs in de sociale wetenschappen 2013 en werd door Prospect Magazine uitgeroepen tot Top 50 Global Thinker van 2014. Oh, en haar boeken zijn in meer dan 20 talen vertaald – zij maakt wereldwijd impact.
7. Norma Sklarek, de eerste Afro-Amerikaanse vrouw die een gediplomeerd architect wordt, de eerste Afro-Amerikaanse vrouwelijke fellow van het American Institute of Architects en de eerste Afro-Amerikaanse vrouw die een architectenbureau opricht en leidt.
8. Sheila Sri Prakash, de eerste vrouw in India die haar eigen praktijk heeft opgericht en verschillende bekende projecten heeft ontworpen en uitgevoerd. Ze wordt beschouwd als een van India’s meest toonaangevende architecten en wordt valt onder de meest invloedrijke vrouwelijke architecten ter wereld, met het ontwerpen en voltooien van meer dan 1200 architecturale projecten. Veel van haar werken staan bekend om het gebruik van lokale kunst, cultuur en erfgoed; dit is inspiratie voor haar ontwerpen.
9. Marjora Carter, een Amerikaans urban revitalization strategist uit de Bronx in New York. Zij heeft met verschillende middelen en platforms aan stadsherstel en stadsvernieuwing gewerkt. Ze is de oprichter van de Sustainable South Bronx, een non-profitorganisatie. Tegelijkertijd is zij een stedelijke activist die instaat voor een ecologisch duurzame stedelijke ontwikkeling.