Door: Jhelisa Wielkens
Leestijd 3 minuten

De Urban Sync-methode voor een wijkpeiling 

Urban Sync heeft in opdracht van de Gemeente Leiden een wijkpeiling georganiseerd in woonwijk de Kooi in Leiden-Noord. De opdracht was om te achterhalen wat de mening van de buurtbewoners is over de toekomst van het geliefde buitenbad van zwembad de Zijl. 

Het buitenbad wordt enorm gewaardeerd door de bewoners. Het is al jaren een begrip bij vele Leidenaren en het wordt jaarlijks nog vaak bezocht. Maar, er is ook ruimte voor verbetering. Omdat de bewoners van de wijk de voornaamste gebruikers zijn van het zwembad, is het van belang om hen te betrekken bij het nadenken over de toekomst van het buitenbad.  

Het blijft altijd een opgave om alle buurtbewoners te betrekken. Ook in de Kooi is het lastig om mensen te bereiken.  Met grote panelen op schildersezels stonden Sanne en Jhelisa, het projectteam van Urban Sync, op de Buren- en Buitenspeeldag van de wijk in het Kooipark. Een activiteit die doorgaans druk bezocht wordt. Zo hebben we het contact met de bewoners zo laagdrempelig en toegankelijk mogelijk gehouden. Door vooraf al met stakeholders en sterk betrokken bewoners in gesprek te gaan, was het project al bij menig bewoner bekend geworden. Zo ook bij de organisatie van de Buren- en Buitenspeeldag. Hierdoor kregen we een prominente plek in het park en kon niemand ons missen. 

“Het is zó belangrijk dat de mensen hun stem hierover laten horen”. 

Het projectteam van Urban Sync stond de hele middag in het Kooipark. Iedereen was welkom om hun mening te geven. In de vorm van een enquête – met een toegankelijkere twist – hebben wij een drietal vragen gesteld over de toekomst van het buitenbad van zwembad de Zijl. De bewoners konden stickers plakken op grote posters om hun antwoorden te geven. Zij kregen stickers op basis van de leeftijdscategorie. Zo konden wij de mening en wensen per leeftijdsgroep peilen. Na afloop kreeg iedereen die de vragen had beantwoord een gezonde snack mee: een heerlijk zoet appeltje! In totaal hebben ongeveer 60 bewoners hun mening gegeven door de fysieke enquête in te vullen. 

Om het invullen van de enquête voor iedereen toegankelijk te houden, konden mensen er ook voor kiezen om deze via een QR-code online in te vullen. Op de Buren- en Buitenspeeldag zelf of rustig thuis. 

Al met al was het een gezellige en feestelijke dag. Er hebben goede gesprekken plaatsgevonden en de mening van ieder die deze wilde delen is ontvangen. Wordt vervolgd!