Project Duurzaamste Kilometer van Nederland
Buurtparticipatie Urban Sync
Initiatief Gemeente leiden
No items found
Leestijd 3 minuten

Duurzaamste Kilometer van Nederland

De Duurzaamste Kilometer van Nederland is een project binnen de gemeente Leiden. De ambitie is om het gebied rondom het station van Leiden en de Schipholweg, tot de meest duurzame kilometer van Nederland om te vormen. Het is een complexe uitdaging om het gebied – waar dagelijks meer dan 70.000 mensen gebruik van maken – vóór 2025 te veranderen in de Duurzaamste Kilometer van Nederland. En toch is dát precies wat we gaan doen.

Waarom?
Heel simpel: omdat we een gezonde leefomgeving willen! De toekomst is duurzaam! De toekomst is dichtbij! Overheid, samenleving en economie ontketenen een groene revolutie, waarbij geen moment te verliezen is. De tijd is daarom aangebroken om van dit gebied in hoog tempo een plek te maken waar duurzaam denken en duurzaam doen de praktijk zijn. We beginnen in Leiden maar hebben de ambitie een voorbeeld te zijn voor de wereld.

Hoe?
Door samen een start te maken met de allerbeste plannen. We zoeken grote en kleine ideeën. We willen een communityzijn van bedrijven, organisaties, burgersen overheden die zich als pioniers inzetten om profijt te hebben van duurzaamheid en samenwerking. We zoeken ondernemers die van elkaar willen leren in een verbond van energie, mobiliteit, klimaat, vergroening en circulariteit. Want als het hier lukt, lukt het overal!

Wat?
Met burgers, bedrijven, organisaties, gemeente, waterschap en provincie vormen we een coalitie van vooruitstrevendheid. Overeengekomen in een Green Deal, gesloten door deelnemers van het eerste uur en geconcretiseerd in duurzame cases die op dit moment al worden uitgewerkt. Doe mee en teken voor een mooie toekomst! We beloven: in 2025 zijn we aantoonbaar de Duurzaamste Kilometer van Nederland!

Middle-up- down Gebiedsontwikkeling
Niet top-down, niet bottom-up, maar Middle-up-down. Deze gebiedsontwikkeling bestaat uit een continue samenwerking en afstemming tussen bewoners, ondernemers, overheden, ontwikkelaars en andere betrokkenen. De kracht van de samenwerking in de DZKM zit hem in het win-win denken. Bewoners en ondernemers denken mee met de plannen van de gemeente. Er zijn zeven thema’s gedefinieerd (zie onder) binnen de DZKM, de projecten vallen telkens onder een of meerdere thema’s.

Projecten
Voorbeelden van een aantal duurzame pilot projecten binnen DZKM:

  • Waterdaken
  • Circulair slopen
  • Electrisch auto delen
  • Duurzaam inkopen
  • Vergroenen van gebouwen;

Dus we werken zowel samen op top-down overheidsbeleid als concrete bottom-up projecten. Alle projecten binnen de Duurzaamste Kilometer vallen onder een van de zeven thema’s die gedefinieerd zijn door de partners van de Duurzaamste Kilometer.

Urban Sync: Creatieve concept ontwikkeling en hands-on procesmanagement
Het team van Urban Sync richt zich binnen het project op de bestuurlijke afstemming en de lange termijnvisie van de DZKM. Daarnaast focussen we ons op de realisatie van The Field. Hier realiseren we een verassende en creatieve plek waar bewoners en gebruikers van het stationsgebied kunnen werken en ontspannen. Dit kan in een van de acht tiny offices of in het circulaire paviljoen. Deze tijdelijke gebouwtjes en het weelderige groen zorgen voor een hele verassende werkomgeving, pal naast het station in Leiden. Hierdoor ontstaat er een creatieve sfeer die weer energie en inspiratie geeft voor verdere projecten in de DZKM.