Door: Nina van Wijk
Leestijd 3 minuten

Drie lessen uit Jordanië

 

Gezond leven: drie lessen uit Jordanië

Vakantie: altijd heel fijn, soms ook (iets te hard) hard nodig en vooral een uitgelezen moment om jezelf te laten inspireren door een andere cultuur. Vier weken geleden stapte ik in het vliegtuig naar Jordanië, en voor degenen die het overwegen: ja, het is een aanrader. 

Eenmaal terug in Nederland ging ik reflecteren op onze reis. Wat kunnen wij leren van de Jordaanse gebruiken, waar ben ik door geïnspireerd? Als adviseur gezonde gebiedsontwikkeling leren we graag van blue zones, gebieden op de wereld waar mensen meetbaar langer leven. Ik denk echter dat elk gebied op zijn eigen manier inspirerend kan zijn voor hoe mensen wonen, leven, werken en met elkaar omgaan. Wat viel mij op in Jordanië? 

Eet jezelf gezond 

Als vegetariër kon ik zonder problemen elke dag heerlijk eten. Waar het in sommige landen nog best heel ingewikkeld kan zijn om vegetarisch te eten, gebruikt de Jordaanse (en Midden-Oosterse) keuken veel groente, peulvruchten en in beperkte mate zuivel. Natuurlijk zijn er veel onwijs lekkere gerechten met vlees, maar je kan ook zeker je maal doen met pita met hummus, baba ganoush en falafel, heerlijke salades zoals tabouleh en fattoush. Vezelrijke en voedzame gerechten met een lage milieu-impact.  

Een ander leuk bijkomend effect: waar in Nederland shared dining tegenwoordig een modeterm is geworden, is het in Jordanië zoals in veel landen gebruikelijk om al het heerlijke eten te delen. Eten en koken is een gezamenlijke activiteit. 

Ga er op uit!

Beweging is essentieel voor een goede gezondheid, dat is bekend. In Jordanië hebben we genoeg bewogen, en hebben we ook veel geleerd van de benadering hiervan. Eén belangrijke les uit Jordanië is dat zwaarte van tochten structureel wordt onderschat. Als je hoort: “Easy hike, 40 minutes”, kan je er vergif op innemen dat het waarschijnlijk geen easy hike is en waarschijnlijk ook geen 40 minutes. Hoe prachtig en bijzonder het is, is dan weer niet gelogen.  

Wij bemerkten bij de mensen die we spraken een enorm relaxte mentaliteit tegenover het wat wij een vrij onverbiddelijk landschap zouden noemen. De Dode Zee is met haar enorm hoge zoutgehalte letterlijk dodelijk, de bergachtige gebieden zijn stijl en droog en in de kloven kan gevaarlijk veel regen vallen in korte tijd, en de delen zandwoestijn zijn uitgestrekt en loeiheet (dat is het hele land). Er werd ons verteld dat je prima op een dagtocht kon gaan met genoeg water, op tijd vertrekken, een hoed op en in de schaduw. Lunchpakketje mee en je bent voorzien.  

En dat vonden wij juist heel mooi. We zagen een relatie met de natuur die veel symbiotischer is dan hoe wij het benaderen. Met de juiste voorbereiding kan je prima die uitdagende natuur aangaan, in beweging zijn en prachtige dingen zien. In Nederland hebben we misschien geen prachtig uitgesleten kloof, geen wereldwonder of geen Dode Zee, maar we hebben juist de perfecte omstandigheden om veel in beweging te zijn. En daarin kunnen we ook best wat meer onze grenzen opzoeken. Hier staat tegenover dat we die natuur die zo uitnodigt om erop uit te gaan, daarvoor dus ook meer zouden moeten en kunnen creëren.  

Gastvrijheid als basis 

Een gezond en gelukkig bestaan valt of staat bij de rol van de community: samenzijn, op elkaar kunnen leunen en er voor elkaar zijn. Wij hebben zo veel gastvrijheid mogen ontvangen tijdens onze korte reis. Mensen waren vriendelijk, geïnteresseerd en behulpzaam. Op diverse plekken werd in mum van tijd heerlijk eten voor ons bereid, waarbij het ook altijd mogelijk was dit af te stemmen op ons (vegetarische) dieet. Deze gastvrijheid heeft ons verblijf echt een niveau hoger gebracht, en vond ik in groot contrast met onze toch meer individualistische aanpak in Nederland. Ik ben ervan overtuigd dat ook in Nederland dit mogelijk is en dat dit buurten en wijken een enorm prettig gevoel kan geven. 

Wat neem jij komende zomer mee uit jouw vakantie? 

Eten, bewegen en samenzijn: mijn vakantie heeft de kernwaarden voor een gezonde leefomgeving weer in een fris daglicht gezet. De zomer staat voor de deur. Ik nodig jou uit om ook op (of na) jouw vakantie na te denken over welk (gezond) gebruik je graag mee zou nemen naar huis. Wat kan je leren van jouw bestemming over gezond leven? Of je vakantie nou ver weg of dichtbij huis is, ik geloof dat je altijd iets nieuws meeneemt. En ik ben heel benieuwd wat dat is.